26 Ağustos 1922 sabahı saat 04:30'da Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün emri ve topçularımızın ateşiyle başlayan Büyük Taarruz, özgürlüğümüzü kazanmanın öncesinde son adımımızdı. 30 Ağustos 1922'de savaş, ordumuzun kesin zaferiyle sonuçlandı.

Ulu Önder Atatürk, Nutuk'ta Büyük Taarruz'u şöyle anlatır:

“Saygıdeğer Efendiler, Afyonkarahisar-Dumlupınar Meydan Muharebesini ve ondan sonra düşman ordusunu tamamiyle yok eden veya esir eden ve kılıç artıklarını Akdeniz'e, Marmara'ya döken harekâtımızı açıklayıcı ve vasıflandırıcı söz söylemeyi gereksiz sayarım. Her safhasıyla düşünülmüş, hazırlanmış, idare edilmiş ve zaferle sonuçlandırılmış olan bu harekât Türk ordusunun, Türk subay ve komuta heyetinin yüksek kudret ve kahramanlığını tarihe bir kere daha geçiren muazzam bir eserdir. Bu eser, Türk milletinin hürriyet ve istiklâl düşüncesinin ölümsüz bir âbidesidir. Bu eseri yaratan bir milletin evlâdı, bir ordunun başkomutanı olduğumdan, mutluluk ve bahtiyarlığım sonsuzdur.”

Kesin zaferin ardından Lozan'da genç Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri atıldı ve 29 Ekim 1923'te ise modern Türkiye Cumhuriyeti ilan edildi.

96 yıl önce vatan savunmasında verilen dahiyane bir mücadele olan Büyük Taarruz'u bu nedenle çok bilmemiz gerekiyor. Asla unutmamamız ve çocuklarımıza da doğru bir şekilde aktarmamız gereken bu zaferi hatırlayıp bugün daha çok gururlanmalıyız. Emperyalizme karşı Gazi Atatürk'ün emrindeki subay ve yönetim kademelerimiz ile ordumuzun destansı savaşını asla unutmamalıyız.

Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere ülkemizin savunmasında ve kurulmasında emeği geçen tüm şehit ve gazilerimize rahmet ve şükranlarımı sunuyor; ülkemizin kaderini belirleyen en büyük zaferimiz 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 96. yılını kutluyorum. Nice 96 yıllara...

• Biga Belediye Başkanı İsmail Işık’ın 30 Ağustos mesajı