Biga’da Gaziler Günü’nün 101. Yıldönümü Kutlandı

Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
Özet
:
Biga’da 19 Eylül Gaziler Günü Anma Programı nedeniyle, Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi.

Tören, Biga Kaymakamlığı, Biga Belediyesi, Muharip Gaziler Derneği ve Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği’nin Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasıyla başladı. Törene, Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, gaziler, siyasi ilçe başkanları, kurum ve kuruluş temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Saygı Duruşu, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Biga Askerlik Şubesi Başkan Vekili Asteğmen Sabri Demir, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. 

Demir yaptığı konuşmada, “Sakarya Meydan Muhaberesinin kazanılmasına mütakip Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e TBMM tarafından 19 Eylül 1921 günü Mareşallik ve Gazilik unvanı verilmiş, bu vesileyle bugün Gaziler Günü olarak kabul edilmiştir. Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış Türk milleti, işgal ve esarete alışık olmayan asil büyük bir millettir. Bu uğurda kendisini çepeçevre sarmış düşmanlara karşı mücadele etmiş, zaferden zafere koşmuş, ecdadını örnek alarak Anadolu da, Kore’de, Kıbrıs’ta canlarını hiçe sayarak vatan, millet, bayrak aşkıyla tarihinde birçok savaşa girerek yüzünün akıyla çıkmıştır. Ey şeref abidesi, bir an gibi tereddüt etmeden bizler rahat edelim diye nefesini veren şehidim, gazim unutmayınız. Kalbimizdeki yeriniz apayrı, sizlere imrenen gözlerle bakıyoruz. Gözlerinizdeki ışıltı bizleri tarihimizdeki derin destanlara alıp götürüyor. Yine unutmayınız. Emanetiniz, emanetimizdir. Gözünüz arkada kalmasın. Sizlerin sahip çıktığı gibi, bizlerde size sahip çıkacağız. Elinize namerdin elini değdirmeyeceğiz. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bu vatan için toprağa düşmüş şehitlerimizin, ebediyete intikal etmiş olan ve hayatta olup bizi burada olan kahraman Gazilerimizin huzurunda saygıyla eğilerek şükranlarımı sunuyorum” ifadelerine yer verdi. 

Program, şiir okunması ve tüm gazilerle hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi. Daha sonra gaziler ve aileleriyle birlikte kahvaltı programı düzenledi.  

Öte yandan 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla Çarşı Camii’nde şehitler ve ebediyete irtihal eden gaziler için mevlit okutuldu.

X