Biga’nın Peynir Tatlısı Coğrafi İşaret Aldı

Resim
Özet
:
Biga’nın meşhur Peynir Tatlısı, Fırıncılık ve pastacılık mamulleri, hamur işleri, tatlılar ürün grubundan Mahreç işaret türü ile Coğrafi işaretini aldı. 

Biga Peynir Tatlısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 04.02.2022 tarihinden itibaren korunmak üzere 11.01.2023 tarihinde tescil edildi. 

Müjdeli haberi paylaşan Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, “Bigamızın yöresel lezzetlerinden, yiyen herkesin damağında unutamayacağı bir tat bırakan "Biga Peynir Tatlısı" Ankara'da takip ettiğimiz uzun bir süreç sonunda "Coğrafi İşaret" almaya hak kazandı. Bu lezzeti gelecek kuşaklara aktarmak görevimiz. Bu süreçte emeği geçen herkese çok teşekkürler. Hayırlı olsun inşallah” ifadelerini kullandı. 

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: 

Biga Peynir Tatlısı; teleme ve/veya tuz kullanılmadan üretilen taze peynir, su, özel amaçlı buğday unu, yumurta ve karbonat ile hazırlanan Çanakkale iline özgü bir tatlıdır. Çanakkale ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan Biga Peynir Tatlısı; günlük öğünlerde tüketilmesinin yanı sıra; özellikle düğün, bayram, festival gibi özel günlerde de hazırlanarak tüketime sunulur. Bu sebeplerle Biga Peynir Tatlısının üretildiği coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Biga Peynir Tatlısı; hazırlanmasında kullanılan bileşenlerin tekniğine uygun olarak yoğurulmasıyla elde edilen hamura şekil verilip, kızarıncaya kadar fırınlanmasıyla yarı mamul olarak hazırlan bir üründür. Daha sonra şerbetlenip tatlı olarak servisi yapılır. Yarı mamul olarak üretilen Biga Peynir Tatlısı; parlak görünümlü, kehribar kahverengi renk ve tonlarında, yarım küre şeklinde, yuvarlak/dış bükey, yüzeyi tümsek ve şişkin bir şekilde üretilir. Taze peynir tadının baskın olduğu bir tada sahiptir. Ürünün yeterince pişkin olması, yanık veya soluk/beyaz görünümlü olmaması istenir. Ayrıca Biga Peynir Tatlısının şerbetlendikten sonra kırılma yapmaması istenir. Şerbetlenmesi tamamlanan peynir tatlıları; isteğe bağlı olarak üzerine süsleme şeklinde ve/veya tatlının yanında, kaymak ya da dondurma ile de servis edilebilir. Hazırlanmasında kullanılan bileşenler ve üretim metodu bakımından farklılaşan Biga Peynir Tatlısının üretimi ustalık becerisi gerektirir.

X