Köprülülü Hamdi Bey Şehit Edilişinin 100. Yılında Anıldı

Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt

Kurtuluş Savaşı Kahramanı Köprülülü Kaymakam Hamdi Bey, şehit edilişinin 100. Yılında Biga Şehitliği ile Hamdi Bey Meydanı’nda düzenlenen törenlerle anıldı.

17 Şubat 1920’de şehit edilen Kurtuluş Savaşı kahramanı ve Kuvayi Milliye'nin önemli isimlerinden Köprülülü Kaymakam Hamdi Bey şehit edilişinin 100. yılında ilk olarak Biga Şehitliği’nde düzenlenen törenle anıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından Dr. Tevfik Başarı Camii İmam Hatibi Davut Yasan Kur’an-ı Kerim okudu. Biga Müftüsü Ramazan Orhanlı’nın Köprülülü Hamdi Bey’in kabri başında dua yaptırmasının ardından, Biga Kaymakamı Mustafa Can, Şehitlik Defteri’ni imzaladı.

Ardından Hamdi Bey Meydanı’nda düzenlenen anma töreninde ise ilk olarak Kaymakamlık ve Belediye çelenkleri sunuldu. Törene Biga Kaymakamı Mustafa Can, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Biga Cumhuriyet Başsavcısı Bahri Yalçinöz, İlçe Jandarma Komutanı Ufuk Erikli, İlçe Emniyet Müdürü Şafak Özkan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, daire amirleri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından Hamdi Bey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Ziya Yavaş tarafından ‘Kaymakam Köprülülü Hamdi Bey’ konulu konuşma yapıldı.

Kaymakam Köprülülü Hamdi Bey’in vatan ve millet aşkıyla yaptığı çalışmalara dikkat çeken Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, yaptığı konuşmada, “Bugün, vatan denildiği zaman gözünü hiç kırpmadan düşmana ilerleyen, vatanımızın bekası ve milletimizin huzuru için büyük fedakarlıklar gösteren bir isim için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Şehit Kaymakam Hamdi Bey şehit edildiğinde 34 yaşında gencecik bir delikanlıydı. Dur durak bilmeyen kişiliğiyle kaymakam olarak görev yaptığı Demirköy’den Edremit’e kadar hiçbir zorlukluğa aldırmadan, engelleri bir bir aşarak vatan, millet aşkıyla örnek çalışmalar yaptı. Kurtuluş Savaşı’nın en önemli safhalarından biri olan Milli Mücadele Dönemi ve Biga’nın kurtuluş mücadelesinde çok ayrı yeri olan Köprülülü Hamdi Bey, vatansever arkadaşları ve bölgedeki köylülerimiz Akbaş Cephaneliği baskınını tarihe geçen başarıyla gerçekleştirdi” dedi.

Başkan Erdoğan konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Kurtuluş Savaşı kahramanı Köprülülü Kaymakam Hamdi Bey’in 17 Şubat 1920’de şehit edildiği gün söylediği son sözler yine millet olmuştur. İşte bu büyük millet, öncü kahramanlarıyla birlikte dün ve bugün olduğu gibi yarın da tarih yazmaya, bir karış toprak için can vermeye ve vatanımızı ilelebet yaşatmaya devam edecek. Bu duygu ve düşüncelerle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kaymakam Hamdi Bey’i, silah arkadaşlarını ve bu toprakları bize vatan yapan tüm aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyorum.”

Biga Kaymakamı Mustafa Can yaptığı konuşmada, “Kurtuluş Savaşı kahramanlarımızdan olan ve meslektaşı olmaktan büyük gurur duyduğum Kaymakam Hamdi Bey’i şehadetinin 100. yıl dönümünde anmak için burada toplanmış bulunuyoruz. Biga’da büyük özveri ve fedakarlıkla kendisi ve silah arkadaşlarıyla beraber vatanın düşman işgalinden kurtarılması için çalıştılar. Biga ilçemiz gerek kahramanlarla gerekse halkıyla beraber o zamanki liderlerine destek vermişler ve her türlü isyana karşı birlikte mücadele etmişlerdir. Bizler Bigalılar ve Türk milleti olarak tarihimizde tarihimizde bu ve bunun gibi nice kahramanları okuyup, anlayıp onların yaşam tarzlarını en iyi bir şekilde idrak ederek geleceğimize ışık tutmalıyız. Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk’taki ifadesiyle Akbaş kahramanı olarak kendilerinin takdirine mazhar olmuştur. Kaymakam Hamdi Bey’in söylediği şu söz tarihe geçmiştir. ‘Kuvayi Milliye yalnız ben değilim. Kuvayi Milliye bütün millettir ve ölmeyecektir.’ Bugüne kadar nice isimsiz kahramanlar geldi, geçti. Bizim necip milletimiz her türlü hain saldırıya, kalkışmaya göğüs gerecek ve bunlara dur diyecektir. Tıpkı 15 Temmuz’da olduğu gibi tüm Fetullahçı Terör Örgütüne karşı bizim milletimiz ciddi bir direniş gösterdi. Ben bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Kaymakam Hamdi Bey ve silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Hamdi Bey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Ayberk Gezer, Arif Nihat Asya’nın ‘Bayrak’ şiirini okudu. Anma etkinlikleri kapsamında liseler arası düzenlenen “Kurtuluş Savaşı Kahramanı Kaymakam Köprülülü Hamdi Bey” konulu kompozisyon yarışmasında birinci seçilen İÇDAŞ Fen Lisesi Öğrencisi Pınar Tunçman kompozisyonunu okudu. Birinci olan öğrenci Pınar Tunçman’a ödülünü Biga Kaymakamı Mustafa Can, ikinci olan Biga Atatürk Anadolu Lisesi öğrencisi Pınar Özçelik’e ödülünü Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, üçüncü olan Safiye Hüseyin Elbi Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Özlem Seyyar’a ödülünü Biga Cumhuriyet Başsavcısı Bahri Yalçinöz verdi.

Ödüllerin verilmesinin ardından tören sona erdi.

 

X