Bigalı Mehmet Çavuş Seddülbahir’de Anıldı

Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt

Çanakkale gazisi, Seddülbahir kahramanı Bigalı (Bahçelili) Mehmet Çavuş, Seddülbahir Köyü ve kalesinde düzenlenen programda dualarla anıldı.

Seddülbahir Köy Camii'nde başlayan anma programında Çanakkale Savaşı'nın ilk kahramanlarından olan Bigalı Mehmet Çavuş için Mevlid-i Şerif ve Kur'an-ı Kerim Tilaveti okundu, dualar edildi. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nca düzenlenen programa Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarih Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Çanakkale askeri erkanı, daire müdürleri, Biga Kent Konseyi Başkanı Metin Tatlı ve vatandaşlar katıldı.

Mevlid-i Şerif’in ardından Seddülbahir Kalesi’nde devam eden programda konuşan Bigalı Mehmet Çavuş Derneği Başkan Yardımcısı Ömer Arslan tarafından Mehmet Çavuş’un hayatı ve kahramanlığı anlatıldı.

Anma programında bir konuşma yapan Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Bigalı Mehmet Çavuş'un Türk tarihi için unutulmaz kahramanlardan biri olduğunu vurgulayarak, “Çanakkale kahramanlarından Bigalı Mehmet Çavuşu kahramanlık destanlarını yazdığı Seddülbahir'de anıyoruz. Çanakkale bir kahramanlık diyarıdır. Bu topraklar kahramanların kanlarıyla, canlarıyla yoğrulmuş mübarek topraklardır. Çanakkale destanını yazan birçok kahramanımız vardır. Hepsini minnetle, şükranla yad ediyoruz. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün Çanakkale kahramanlarını hep gündemde tutmaya ve onların hatıralarını canlı tutmaya gayret gösteriyoruz” dedi.

Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan yaptığı açıklamada, “4 Mart 1915’te düşmanın Seddülbahir’de gerçekleştirdiği yoğun saldırısında büyük bir kahramanlık örneği gösteren Bigalı Mehmet Çavuş’umuzu 105. yılında anmak için Seddülbahir’e geldik. Seddülbahir kahramanımızın unutulmaması, yarınlarımızın Mehmet Çavuş’un kahramanlığını, cesaretini ve fedakarlığını bilmesi için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Çanakkale savaşlarında 27. Alay’da arkadaşlarıyla omuz omuza savaşan Mehmet Çavuş, Milli mücadelede çok büyük kahramanlıklar göstererek, düşmana karşı görevini yapmış ve tüm imkansızlıklara rağmen, ‘Bir yürek, bir de kürek yeter’ diyerek elindeki kürekle ve silah arkadaşlarıyla düşmana karşı koymaya devam etmiştir. Almış olduğu yaralar sonrası istirahat verilmesine rağmen o imanlı ve vatan sevgisiyle dolu yüreğiyle evinde durmamış, ‘Arkadaşlarım cephede savaşırken ben burada yatamam’ deyip tekrar cepheye dönerek milli mücadeleye destek vermiştir. Biz de bu vesileyle bu toprakları bize vatan kılan tüm aziz şehitlerimizi, tüm isimsiz kahramanlarımızı rahmetle yad ediyoruz, gazilerimizi saygıyla anıyoruz. Bugünkü anma programında emeği geçenlere de teşekkür ediyorum. Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.

Program, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’nde bulunan Bigalı Mehmet Çavuş Sergisi ve Müzesi’nin gezilmesi ile sona erdi.

 

X