Seddülbahir Destanının 107. Yılında Mehmet Çavuş Anıldı

Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
Özet
:
4 Mart 1915 tarihinde Seddülbahir’de kahramanlık destanı yazan Bigalı Mehmet Çavuş, mücadelenin 107. yılında köyünde dualarla anıldı.

4 Mart 1915 günü Seddülbahir çıkarması sırasında bir yandan gemilerin bombardıman ateşi diğer yandan makinalı tüfek ve İngiliz askerlerinin saldırısına 15 - 20 kişilik askerleriyle karşı koyarak büyük kahramanlık örneği sergileyen Bigalı Mehmet Çavuş 4 Mart 2022 Cuma günü saat 14:30’da Bahçeli Köyü’nde düzenlenen törenle anıldı. 

İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu ile başlayan törene, Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Cumhuriyet Başsavcısı Eren Öztaş, İlçe Jandarma Komutanı Hüseyin Servi, İlçe Emniyet Müdürü Emre Bolat, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, daire amirleri, Mehmet Çavuş’un torunları, Bigalı Mehmet Çavuş Derneği Başkanı Necdet Özer, Başkan Yardımcısı ve Bigalı Mehmet Çavuş Belgeseli danışmanı Ömer Arslan, yönetim kurulu üyeleri ve köy sakinleri katıldı. 

Bigalı Mehmet Çavuş Derneği Başkan Yardımcısı Ömer Arslan tarafından katılımcılara tarihten anektodlar ve Mehmet Çavuş’un kahramanlık hikayesi anlatıldı. Biga Kampüs Koleji ve Bigalı Mehmet Çavuş Anaokulu'nun düzenlediği Bigalı Mehmet Çavuş'u anma programı ilgiyle izlendi. Öğretmen ve öğrencilerin gösterileri esnasında izleyiciler duygulu anlar yaşadı. Seddülbahir Kahramanı Mehmetçiğin İsim Babası Bigalı Mehmet Çavuş'u anma programı yapılarak düşman askerleri ile ilk göğüs göğüse geldiği gün canlandırıldı. 

Programda konuşan Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, “Bugün tam 107 yıl önce seddülbahir’de yaşanan kahramanlığın bir temsilcisi olan Mehmet Çavuşumuzu anmak için bir araya geldik. Müdürümüz çok güzel sorularla Mehmet Çavuşumuzu anlattı. Mehmet Çavuşumuz Atatürk’ün bize mirasıdır. Çünkü Mehmet Çavuşumuzun kahramanlık raporunu yazan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Dünya tarihinin kırılma noktalarından biri olan Çanakkale Savaşlarında silah arkadaşlarıyla birlikte canla başla mücadele eden Mehmet Çavuşumuz Türk milletinin gururudur. Bundan tam 107 yıl önce Seddülbahir Kalesi’nde canı pahasına vatan savunması yapıp düşmanı püskürterek savaşın seyrini değiştiren Mehmet Çavuşumuz eşine az rastlanır bir ölüm kalım mücadelesi verdi. Her yıl düzenlediğimiz anma programları dışında Kahramanımız, Fedakarımız, Mehmetçiğin İsim Babası Bigalı Mehmet Çavuşumuzu “Geçmişini unutan milletler yok olmaya mahkumdur” anlayışıyla gelecek neslimizin, ülkemizin ve hatta dünyanın tanıması için çok kıymetli bir çalışma yaptık. Biga Belediyesi olarak Çanakkale Fedakarı Bigalı Mehmet Çavuş Belgeselini hazırlayarak geleceğimize bir eser olarak bıraktık. Belgeselimizde emeği geçen derneğimizin tüm üyeleri başta olmak üzere Tarihi alan başkanımız İsmail Kaşdemir’e, Ömer Hocamıza, Yönetmenimiz Gökhan Tarkan’a, Mehmet Çavuş’un akrabalarına ve tüm destekçilerimize tekrar teşekkür ediyorum. İnşallah uzun soluklu çalışma serüvenimizle Mehmet Çavuşumuzun Bahçeli Köyü’ndeki evini de kamulaştırmayla beraber anı müzesi olarak ilçemize kazandıracağız ve anılarını hep birlikte yaşatacağız. “Bir yürek bir kürek yeter’ diyerek cesur yüreğini ortaya koyan, savaştan sonra kendisine teklif edilen maddi yardımlara “Ben vatanım için savaştım, para için savaşmadım” diyerek vatanseverliğini gösteren kıymetlimizi bu anlamlı günde hep birlikte yad ediyoruz. Bu duygularla Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Mehmet Çavuşumuzu, çoğunluğu Bigalılardan oluşan 27. Alayımızı ve tüm şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum. Aziz ruhları şad olsun” ifadelerini kullandı.

X