Biga'da Su Sorunları Tarihe Karışıyor: Dev Projeler Yolda!

Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, basın mensupları ile birlikte Biga'da yaşanan su sıkıntılarını 35 yıl ortadan kaldıracak nitelikte büyüklükteki projeleri yerinde inceledi. Projelerin detaylarını ilgili müdür ve personeller ile tek tek basın mensupları ile paylaşan Başkan Erdoğan ve basın mensuplarının ilk durağı Kalafat Köyü yakınlarındaki Yeni Maslak Projesi oldu.

Biga'da Su Sorunları Tarihe Karışıyor: Dev Projeler Yolda!

Yeni Maslak Projesi

"Başkan Erdoğan burada yaptığı açıklamada; Belediyemizde bulunan 10 m³ ve 50 m³ kapasiteli iki maslak yerine, belediyemizin öz kaynaklarıyla yani borçlanmadan burada 200 m³ kapasiteli yeni bir maslak inşa edilmektedir. Maslaktan kalafat deposuna kadar 710 mm çapında, yaklaşık 3 km uzunluğunda HDPE PN10 boru döşenecek ve hat yenilenecektir." dedi.

SCADA Sistemi
"Aynı zamanda yeni yapılan maslak ile birlikte su yönetimini optimize etmek ve verimliliği artırmak amacıyla SCADA sistemi entegre edilecektir. Bu sistem, su iletim hatlarını 7/24 takip ederek olası arızaların erken tespit edilmesini ve kesintisiz su hizmetinin sağlanmasını amaçlamaktadır. Ayrıca, doğal kaynakların verimli kullanımı için sistem sürekli olarak izlenecek ve gerekli veriler raporlanacaktır." diye ekledi.

Bir sonraki durak güncel olarak kullanılmakta olan yine Kalafat Köyü yakınlarındaki su deposu oldu. Biga Belediye Başkanı Erdoğan burada da yeni yapılan su maslağının Biga'ya nasıl bağlanacağının bilgilerini paylaştı ve basın mensupları ile günün anısını fotoğraf çekindi.

2 Defa Test Edilmiş Borular ile Yeniceköy-Kocatepe Caddesi Hattı
Başkan Erdoğan'ın; Kalafat deposundan çıkarak, 450 mm çapında boru ile Yeniceköy'den Kocatepe Caddesi'ne kadar olan 4 km uzunluğundaki hat oluşturulacaktır. Toplamda 8 km uzunluğundaki hat, 35 yıllık ihtiyaca göre tasarlanmıştır. Projede kullanılacak olan borular, üretici fabrika laboratuvarlarında ve bağımsız akredite laboratuvarlarda test edilmiştir." dedi.

Yeniyaka Bölgesi Bağlantısı
Aynı zamanda Yatay delgiler kullanılarak, karayolu geçişi sağlanacak ve Yeniyaka bölgesindeki mevcut hatlarla birleştirme işlemi gerçekleştirilecektir.

Başkan Erdoğan ve Basın Mensuplarının Son Durağı Balıkkaya'daki Yeni Su Deposu Oldu

Başkan Erdoğan, su deposu inşaat alanı önünde yaptığı açıklamada; Mevcut 1500 m³'lük su deposu, Biga şehrine hizmet vermektedir. Ancak su kesintisi ve acil durumlarda depodaki suyun kısa sürede tükenmesi nedeniyle kesintilere sebep olmaktadır. Bu sorunu çözmek amacıyla, yakın zamanda yapılacak 4000 m³'lük yeni depo ile toplam kapasite 4 katına çıkarılarak kesinti ve hizmet aksamalarının önüne geçilmesi planlanmaktadır.

Aynı zamanda Belediyemizce Gümüşçay, Kalafat ve Hoşoba bölgelerinde yeni su arama noktaları belirlenmiştir. Bu noktalar, bölgedeki su kaynaklarının analizi ve kullanım potansiyelinin değerlendirilmesi için incelenmektedir. Su arama çalışmalarıyla beraber bölgenin su ihtiyacının karşılanması hedeflenmektedir." dedi