İtfaiyemizden "Baca Temizliği' Uyarısı

Resim
Özet
:
Biga Belediyesi İtfaiye Müdürümüz Recep Tatlıdilli, kış aylarında yaşanan yangın ve zehirlenmelere karşı vatandaşların baca temizliğe dikkat etmesi uyarısında bulundu.

Biga Belediyesi İtfaiye Müdürü Recep Tatlıdilli yaptığı açıklamada; kış aylarında onlarca vatandaşımız karbonmonoksit zehirlenmelerinden yaşamını yitiriyor veya solunum sisteminde ciddi kalıcı hasar meydana geliyor. Havaların iyice soğuması ile birlikte yanmaya başlayan soba, kombi, kat kaloriferleri vb. ısı kaynakları karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine sebebiyet verebiliyor. Karbonmonoksit renksiz, kokusuz, tatsız, yanıcı ve zehirleyici bir gazdır. Bu nedenle zehirlenmenin fark edilmesi güç olmaktadır. Özellikle uyku esnasında vücut zehirlenme belirtilerini algılayamadığından, ölüm vakalarının çoğunluğunun gece uyku sırasında meydana geldiği görülmektedir. Zehirlenme belirtileri genelde baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, halsizlik, terleme, bulantı ve kusmadır. Böyle bir durumla karşılaşan vatandaşlarımız hemen oda camlarını açmalı, hasta temiz havaya çıkarılarak 112 Acil Çağrı Merkezi aranmalıdır.

 

Tekniğine uygun temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar zehirlenmelere ve yangınlara neden olur. Bacalar, kömür gibi fazla miktarda is bırakan yakıt kullanıldığında 2 ayda bir, diğer yakıtlar (sıvı ve gaz gibi) kullanıldığında ise 3 ayda bir temizlettirilmelidir.

Karlı ve rüzgarlı havada oluşan zehirlenme vakaları bir çok insanın ölümüne sebep olmaktadır. Vatandaşlarımızın yatmadan önce sobaya kömür atmamaları gerekiyor. Soğuk kış günlerinde halkımız sobayı doldurup ondan sonra uykuya geçiyor. Bu da rüzgarlı havalarda bazen ölümle sonuçlanan soba zehirlenmelerine neden oluyor. Rüzgarlı havalarda sobadan sızan karbonmonoksit gazı can alıyor. Lodoslu ve fırtınalı havalarda sobalarımızı yakmamalıyız. Evlerde kalite standartlarına uygun soba ve malzeme kullanılmalı. Kaliteli yakıt tercih etmeli. Sobaların dizaynı da hava sirkülasyonuna uygun olmalı. Boru ve baca mesafelerine dikkat edilmesi gerekiyor. Borularda hava alacak delikler bulunmamalı, sık sık kontrol edilmeli. Doğalgaz kullananlar için de uyarılarda bulunan Tatlıdilli, “Zehirlenme olaylarına karşı doğalgazlı ev ve iş yerlerinde havalandırma menfezlerinin kapatılmaması ve kombi baca bakımlarımızı ihmal etmeden düzenli yaptırmamız gerekiyor. dedi.

X